Kezdj el gépelni a kereséshez...
Minimális karakterszám: 3
Kereső oldal megnyitása: Enter

Nincs találat a megadott kifejezésre: "{{search.value}}"

#{{tag}}
Keresés...
Blog Film karakterek, hírességek, akikből mém lett

Film karakterek, hírességek, akikből mém lett

A mémek világa izgalmas és többnyire változó jelenséget képez, mondhatni jelentős a szerepük az internetezés világában. Ezeket többnyire hírességek vagy filmes karakterek ihletik, akik valamilyen módon megragadják a közönség fantáziáját, jellemzően humoros vagy ironikus kontextusban

Filmes mém

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan hírességet és filmes karaktert, akik mémekké váltak, és jelentősen befolyásolták ezt a kulturális vonalat...

Az egyik legismertebb példa Leonardo DiCaprio, akinek a The Great Gatsby című filmében nyújtott alakítása ikonikus mém lett. A film egyik jelenetében DiCaprio karaktere, Gatsby, egy pohárral koccint, amelyet a közösségi médiában széles körben használtak ünneplésre vagy irónia kifejezésére. DiCaprio másik híres mémje az Eredet című filmből származik, ahol komoly arckifejezését szintén számtalan kontextusban felhasználták a mémgyártók.

Egy másik felkapott mémforrás Keanu Reeves, főleg az "Internet's boyfriend" néven is ismertté vált személyiségének köszönhetően. Reeves több filmjében is látható jellegzetes, töprengő arckifejezése – mint például a "Matrix" trilógiában és a "John Wick" sorozatban – tökéletes alapot nyújtott a mémkészítők számára, hogy kifejezzék a melankólia vagy a mély gondolkodás pillanatait.

A filmek területén talán az egyik legelterjedtebb hatású mém a Star Wars-ból ismert Darth Maul karaktere. Az ő vörös és fekete arcfestéke, valamint fenyegető megjelenése számos humoros kép alapjául szolgált, amelyek elsősorban a karakter sötét, de karizmatikus auráját használták fel.

Nem csak a filmes karakterek, hanem a televíziós műsorok szereplői is gyakran válnak mémekké. Az Office című amerikai sorozatban Michael Scott karaktere, akit Steve Carell alakít, rengeteg mém forrása. A szereplő gyakran zavarba ejtő, félreértett megjegyzései és kínos helyzetbe hozó viselkedése, az online humor egyik kedvenc tárgya.

Az internetkultúra jellegzetessége, hogy ezek a mémek leginkább a humorra összpontosítanak, de az emberi érzelmek és reakciók széles skáláját is képesek kifejezni. A hírességek és filmes karakterek által inspirált mémek így válhatnak a közösségi média elengedhetetlen részévé, reflektálva és befolyásolva a modern kultúrát és kommunikációt.

Egy Magyar híresség, akiből mémet csináltak

Arató András, aki a közösségi médiában és a mémkultúrában Pain Harold vagy Hide the Pain Harold néven vált ismertté, egy magyar elektromérnök, akinek arckifejezése ikonikus státuszt nyert az interneten. Az egész jelenség onnan ered, hogy Arató stock fotókon szerepelt, ahol tipikusan idősödő férfiak hétköznapi tevékenységeit kellett illusztrálnia. Ezek a képek szándékosan átlagos, mindennapi helyzeteket mutattak be, mint például egy férfi, aki a számítógépét használja, vagy éppen egy könyvet olvas.

Azonban az internetezők gyorsan felfigyeltek arckifejezéseire, amelyek látszólag egyfajta belső fájdalmat is közvetítenek. Ezt az ellentmondást ragadták meg a mémkészítők, akik a képeket számtalan humoros, gyakran szarkasztikus szöveggel láttak el, ami arra utalt, hogy Harold bár mosolyog, valójában rejteget valami fájdalmat.

Például az egyik képen látható, ahogy mosolyogva számítógépezik, a mém szövege viszont arra utal, hogy valójában nagyon is frusztrálja a technológia vagy a helyzet, amiben találja magát. Ezek a mémek gyorsan elterjedtek a közösségi médiában, és Harold karaktere különböző élethelyzetekben rejtegető személyként vált ismertté.

Arató András maga is meglepődött a hirtelen jött hírnéven, de idővel kifejezetten jól állt a dologhoz. Elkezdett saját maga is részt venni a mémkultúrában, és közösségi médiáján keresztül kommunikált rajongóival. Azóta előadásokat tart és beszél arról, hogyan változtatta meg az életét a mémként való szereplés.

Arató András története példája annak, hogyan válhat egy átlagos ember a digitális kultúra sztárjává a világhálón keresztül, és miként lehet pozitívan kezelni az internet árnyoldalait is.

A mémek tehát teljes mértékben feldobják a szürke hétköznapokat és a legtöbb embert garantáltan megnevettetnek.


Szólj hozzá elsőként...